top of page
Zoeken

Ze zeiden: je bent de liefste. Maar…alles wat je zegt ben je zelf.

Ja. Het is van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Van je ogen zijn nog niet open tot op het moment dat je oogleden het gevecht met de zwaartekracht verliezen en doorheen de donkerste uren van de nacht. En ja, je leert enge dromen wegknuffelen en daardoor denken ze dat je kan toveren.


Ja, je leest hetzelfde verhaal voor, zeker duusd keer. Je zal nog proberen om een ander verhaal aan te bieden, maar dat is verloren moeite.


Je oefent aan de ontbijttafel: hoeveel is 7 maal 6? Je doet alsof je wist dat het 42 is en hoopt niet door de mand te vallen. Maar op dat moment zijn ze zó clever dat ze je gewoon vierkant uitlachen. ‘Mama wist het niet!’


Naar het toilet gaan is het moment om levensvragen op te lossen: heeft de maan ook een mama? Douchen zonder publiek: vergeet het maar. En ontdek meteen dat je dure shampoo gebruikt werd om zeepbellen te maken.


Ja. Je weet perfect dat appels in 4, 6 of 8 stukken gesneden moeten worden. Op dinsdag met schil. Op donderdag zonder schil. Of was het omgekeerd?


Je wordt gedwongen om je scheidsrechterskills te optimaliseren. Wie mag vooraan zitten? Beslis dit maar op het moment dat je eigenlijk al een eeuwigheid te laat bent en kind 3 liefst op pantoffels naar school gaat.


Jij weet op elk moment van de dag waar hun spullen zijn. Antwoorden met: ‘waar je die het laatst gelegd hebt’, is niet zo populair.


Het is moe in de zetel vallen en een zak chips opendoen. #geweetwel, diezelfde zak chips die ze zelf graag hadden gegeten maar ‘na het avondeten eten we geen chips.’


En ja. Het is de voorziene principes af en toe overboord gooien. Er is soms meer dan een uur schermtijd per dag. Dit om het welzijn van elk gezinslid te garanderen.


Het is soms rologen en diepe zuchten incasseren. En ja. Je lijkt op je eigen moeder. Je zegt en doet dezelfde dingen die je moeder zei en deed. Maar nu, na al die jaren, kan je alleen maar begrip en ontzag opbrengen. Waar haalde ze al dat geduld en zoveel mildheid vandaan? En je hoopt toch ergens een beetje van die zachtheid te hebben.


#moederen. Tis een vre affaire.


En nog iets: plasticine is echt brol.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page